Klavertje drie

Er zit meer in (je) dan je denkt!

Er is altijd hoop

Deze blog gaat over het belang van hoop. Het is onderschat en onderbelicht hoe belangrijk dat is. Zeker in deze tijd waarin er zoveel onzekerheid is. Er zijn veel mensen die geconfronteerd worden met verlies van werk, inkomen en perspectief. Besef dat het verliezen van hoop het meest beperkende is van allemaal.

Wat is hoop nou precies? Hoop wordt gedefinieerd als ‘een verwachting van iets wenselijks’. In deze blog wordt deze definitie verbreed. Hoop is zien dat er nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan. Hoop is de mogelijkheid om nieuwe gedachten te krijgen en daarmee een nieuw perspectief te zien. Als het alleen gaat om iets wat wenselijk is doe je hoop tekort.  Want wat is een wenselijke situatie? Dan redeneer je vanuit wat je al weet of vanuit wat er al is geweest. Hoop is juist ook oog kunnen hebben voor nieuwe opties, ook al lijkt het nog zo onwaarschijnlijk dat de situatie ooit zal veranderen in het moment. Het is het vertrouwen hebben om door de huidige omstandigheden heen te kunnen kijken. Je hoeft niet te weten wat die mogelijkheden gaan zijn en waar die vandaan komen.

Hoop is voor iedereen beschikbaar, wat je omstandigheden ook zijn. Het is een aangeboren eigenschap van elk mens. We zijn allemaal vanaf onze geboorte in staat tot het hebben van hoop. Kijk naar jonge kinderen. Die hebben altijd hoop. Ze barsten van de nieuwe ideeën en zien overal mogelijkheden. Ze hebben volledige hoop voor zichzelf en de wereld om hun heen, dat ze alles kunnen zijn en worden. Een filmster, een prof voetballer, een president, een astronaut of waar ook maar aan denken in dat moment.

Er is geen basisvoorwaarde aan hoop. Er is geen realistische verwachting nodig of idee waar het naar toe zou moeten gaan. Het gaat enkel om het zien dat er altijd mogelijkheden zijn, niet welke mogelijkheden er zijn. Hoop hoeft niet al te worden ingekleurd in een gewenst toekomstverwachting.

Hoop is geen fantasiebeeld voor de toekomst. Je hoeft niet optimistisch te zijn voor je hoop kunt voelen. Het is geen trucje om positief te denken en iets naars niet te voelen. Je hoeft er niet hard voor te werken. Juist niet. Het gaat enkel om het inzicht dat je gedachten en daarmee je ervaring hoe dan ook gaat veranderen. Dit gegeven is de basis voor hoop, het verbreedt je blikveld. Niets is uitzichtloos of ‘inzichtloos’. Hoop is zo voor iedereen beschikbaar en voor niemand nieuw. Je hebt het allemaal al in je en ervaren als kind.

Hoop verhoogt het functioneren van mensen op alle vlakken, ondanks dat het niet meer is dan het zien van de potentie, ook in een op het eerste oog uitzichtloze situatie. Dat maakt al verschil. Nieuwe ideeën behoren zo tot de mogelijkheid. Je bent in staat meer geduld te hebben. Je kunt meer vindingrijk en creatief denken.

Hoop is de basis, altijd beschikbaar en onvoorwaardelijk. Het is niet voor de ene wel en voor de ander niet weggelegd. Het is niet in de ene situatie wel en in de andere situatie niet van toepassing. Het gaat niet om het streven naar beter, het gaat niet om wilskracht om de situatie te veranderen of te accepteren. Dit voor jezelf zien zal zorgen dat je de aanwezigheid van hoop weer voelt. Hiermee houdt je jezelf niet voor de gek. Het is geen trucje om jezelf positief te laten denken. Het is weer zien wat er altijd is.

Er is altijd hoop. Altijd en voor iedereen. Ook voor jou.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Klavertje drie

Thema door Anders Norén