Klavertje drie

Er zit meer in (je) dan je denkt!

Wat je wakker houdt ’s nachts

Je lichaam heeft een aangeboren slaap-waakritme. Dit hele systeem is ingesteld op welbevinden en gezondheid. Het geeft signalen af wanneer je moe wordt. Het zorgt dat je vanzelf in slaap valt als je in bed ligt. Elke nacht weer. Je slaapt wanneer het nodig is, als je dit systeem zijn werk laat doen. Bij kinderen zie je dit heel goed. Baby’s slapen veel en het maakt ze niet uit waar ze zijn of hoe laat het is. Ook bij oudere kinderen zie je dit systeem vol in actie. Opblijven met oud en nieuw is moeilijk en kost veel moeite. Als de klok wordt teruggezet slapen ze niet automatisch een uur langer.

Slapen is een automatisch en natuurlijk proces wat je lichaam totaal beheerst. Net zoals het perfect je lichaamstemperatuur onder controle kan houden op basis van wat er nodig is. Alleen met hele extreme acties kan je dit systeem in de war brengen. Onder normale omstandigheden werkt het prima, net zoals je slaap en waakritme.

Wat houdt je dan wakker?

We zijn ons slaap en waakritme gaan aanpassen aan hoe wij zelf de dag willen indelen. Je moest op je 4de jaar al op tijd op school zijn. Nu vraagt je werk wellicht dat je op tijd verschijnt. Dit is niet altijd in lijn met wat ons lichaam van nature nodig heeft.

Daarnaast hebben we allerlei gedachten over slapen. Dat we met minder slaap af kunnen of juist niet genoeg slapen. Dat niet slapen niet goed is. Dat je genoeg moet slapen om goed te functioneren. Dat wakker liggen niet oke is. Dat we mogelijk te vermoeid gaan raken met alle gevolgen van dien. Dat je alcohol nodig hebt om goed te slapen. Misschien denk je wel dat je een slaapstoornis hebt. Dat je niet (meer) kan vertrouwen dat je lichaam het zelf kan reguleren.

Dus wat je wakker houdt is vooral een gevoel van discomfort. We slapen wellicht op de ‘verkeerde’ momenten en hebben gedachten over slapen die we serieus nemen. We houden ons letterlijk wakker met gedachten dat we ons slaappatroon in de hand moeten hebben. Dat wij iets moeten doen om goed te slapen.

Er zijn altijd gedachten die komen en gaan, ook net voor je wilt gaan slapen. Zodra de omgeving rustig en stil wordt, word je meer bewust van je gedachten en emoties. Zoals in je bed, net voor je gaat slapen. Als je denkt dat je ze zelf hebt bedacht en/of er iets mee moet staat dat het natuurlijke in slaap vallen in de weg.

Net als slapen en wakker worden, komen en gaan gedachten ook vanzelf. Je hoeft ze niet te stoppen. Je hoeft er niet op in te gaan. Je hoeft ze niet te vervloeken. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid gedachten die je hebt. Of de weinige controle die je erop uit lijkt te kunnen oefenen. Dat levert alleen maar meer gedachten op.

Je denken is niet relevant. Zie het denken voor wat het is: het is er altijd en komt en gaat. Het heeft geen boodschap voor jou. Je hoeft het niet serieus te nemen. Net zoals je dat ook niet met je dromen doet. Het enige wat je in de weg zit ‘s avonds in bed, is de overtuiging dat je iets moet doen of laten om in slaap te vallen.

Een probleem overdenken houdt het in stand. Er een nachtje over slapen is letterlijk en figuurlijk veel nuttiger. Wat is dat nou, ‘een nachtje erover slapen’? Juist ja, je laat de drang om iets met je gedachten te doen los. Je probeert ze niet te controleren. Net zoals je je slapen niet hoeft te controleren, laat dat maar aan je lichaam over.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Klavertje drie

Thema door Anders Norén